torsdag 20 december 2007

Saffransbullar


Såhär i juletider får man testa sig fram lite vad som kan funka när man är så allergisk som jag. Saffransbullar utan jäst, äggvita och socker är inte lätt att hitta. Men här finns ett recept som mamma och jag testat oss fram till.
Ca. 20 st.
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 pkt saffran
½ tsk malen kardemumma
1 ½ dl mjölk
1 st äggula
1 dl vit sirap (ja jag vet att sirap består mest av socker, men det är ändå mindre än att bara använda socker. Och föresten ska det bli godare bullar med sirap än socker. Ett annat alternativ är att använda fruktsocker)
100 g smält smör
en klick kesella
hackad mandel
Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumman och mal saffran och blanda i det med. Smält smöret. Häll i mjölken, äggulan och sirapen i det smälta smöret. Häll i smörblandningen i mjölblandningen och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Portionera ut degen i bullformar. Strö hackad mandel över. (eller russin om man gillar det) Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Funka utmärkt som alternativ till lussekatter. Mums mums!

tisdag 18 december 2007

Sussi testar



Vilmas knäckebröd med sesamfrön. En mycket liten kubisk förpackning som trots den oblekta ytan ger mig som konsument en känsla av lyx. Kan det bero på det grafiska? Man kan skymta en bit kustlandskap på den pyttelilla bilden, vilket kan relatera till skärgården (som bara den osar lyx). Vilmas bröd smakar precis som förpackningen ger intrycket av, lantligt och lyxigt. Dom sprödtunna skivorna ligger fint förpackade i en bit tunnt papper, det känns nästan som man öppnar en present varje gång man ska sno åt sig en skiva. Att det står "handbakat knäcke till mat och dryck" kan givetvis vara en faktor till att jag tycker att detta knäckebröd känns aningen lyxigare än Leksandknäcke. Alla vet att allt som är gjort för hand är dyrare (och lyxigare) än maskingjort. Förpackningen är inte större än 10x10x10cm, en riktigt liten kub alltså. Den lilla förpackningen gör också att jag känner att detta bröd är inget jag vräker i mig flera skivor av åt gången, det är endast när jag vill lyxa till det. Ingredidenserna gör också att det känns lite nyttigare än vanligt knäckebröd, som ofta innehåller onödigt mycket socker. Även om Vilma inte skiljer sig sådär jättemycket så gör en liten skillnad ganska mycket i slutändan.




Ingredienser: vete, råg, vatten , sesamfrön, honung (socker), mörk sirap (socker) och havssalt. Bakas endast med ekologiskt mjöl.




Honung och sirap är hundra gånger bättre alternativ till att söta ett bröd en vitt socker. Och att Vilmas knäckbröd är bakat med ekologiskt mjöl känns ju bra för själen.








söndag 2 december 2007

Korgbröd

Hej!
Jag sitter här och väntar på att mina två korgbröd ska ha jäst färdigt! Blev inge pepparkaksbak eftersom jag missat en del av ingredienserna och därmed kunde jag inte förbereda degen till idag. Men men, jag passar på att göra korgbröd istället. Detta bröd är relativt enkelt och går faktiskt ganska snabbt att göra. Det innehåller dinlelmjöl (fullkorn), dinkelflingor samt vetemjöl special (fullkorn). Jag har även tillsatt krossat linfrö, för det gör magen glad. Jag hittade detta recept i ett av coops receptblad. Där dom samlat olika sorters recept på bröd på samma grunddeg.

Grunddeg, en hel sats:
50g jäst
5 dl vatten(fingervarmt)
2 tsk honung, socker eller sirap
2 msk olja eller flytande margarin
ca 13 dl vetemjöl special

Byt ut en del av mjölet till 5,5 dl dinkelmjöl fullkorn, 1 dl dinkelflingor och 2 msk krossat linfrö.

Knåda ihop degen på följande vis;
1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, salt och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Du kan också blanda allt i en degblandare och knåda väl.

2. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek ca 30min.

3. Strö rikligt med dinkel i två brödkorgar. Dela degen i två delar och forma dem till bullar. Lägg dem i korgarna, som ska vara så stora att de fylls ungefär till hälften. (Eller lägg bullarna direkt på plåt)

4. Jäs ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

5. Stjälp ut bröden på en plåt. Sänk temperaturen till 225 grader.

6. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30min.

torsdag 29 november 2007

Paranöt


Paranöt (Bertholletia excelsa) är en nöt som är ganska lik kokosnöt i smaken, den har sitt ursprung från Amazonas. Träden paranöten växer på kan bli upp åt 1000år gammalt. Paranöten växer enbart vilda och är därför helt fri från bekämpningsmedel. Paranöten har hög halt proteinkvalité och innehåller både selen och zink. Nötterna bör vara vita i köttet, om den är gulaktigt är det ett tecken på det skett en oxidering och att fettet härsknat.

(info från: wikipedia)


Paranöten är en nöt som innehåller få kolhydrater men massor av nyttiga fetter. (Har jag själv tagit reda på)




onsdag 28 november 2007

Tekanna

Jag köpte mig en tekanna från indiska häromdan. Är den inte helt enkelt underbar?


måndag 26 november 2007

Tips!

Är du som jag? Lite extra trötta om mornarna nu när den mörka tiden vilar över oss? Händer det ofta att du trycker på snoozeknappen när klockan ringer? Och till slut har du så bråttom att du inte hinner med den där frukosten som du så väl behöver för att kicka igång dagen? Misstänkte det. Då har jag ett litet tips som gör att du faktiskt kan trycka på snooze OCH hinna med en okej frukost. Allt handlar om lite förberedelser. Och Tove som inte tål ägg och ni som inte tycker om ägg behöver inte lyssna, men ni andra som gör det kan vara idel öra.

Det simpla tipset lyder;

Koka flera ägg åt gången, ägg klara sig upp till 5 dagar i kylskåp. Då har du ägg klara varje morgon och du slipper stå och koka, vilket i sin tur innebär att du ialla fall kan ligga kvar 5minuter i sängen. Om du vill spara sekunder kan du till och med skala några ägg. Men skala inte alla, dom håller inte lika länge då.

lördag 24 november 2007

Chokladglass till alla


Vanlig glass innehåller väldigt mycket socker och tillsatser och smakaromer hit och dit. Vill du ha riktig glass så gör den själv. Men sockret kan ju vara svårt att komma ifrån ändå. Här kommer ett alternativ till glass, som smakar som glass, men är ändå inte riktigt glass. Om man som jag inte tål socker, eller som sussi inte tål mjölk, så är det här superbra. Det är helt sjukt lätt också.

Chokladglass

1 banan
1 msk kakao (eller annan smaksättning)

hasselnötter eller mandel eller både och


Bananen måste var gul eller på gränsen till övermogen. De där som börjar få svarta prickar som inga vill äta, är perfekta. Skala bananen och lägg den i en plastpåse och frys in den. Låt den ligga över natten eller några timmar sådär går bra också. Jag brukar själv ha några infrusna hela tiden. Ta fram bananen och lägg i burk tillsammans med kakaon. Använd stavmixer och mixa ihop allt och sleva upp. Krossa hasselnötter och strö över. Klart!
Ät upp på en gång. Mums fillibabba!

Julnötter

Hej och varmt välkommna till vår, Tove och Sussis, hälsoblogg!
Anledningen till att vi öppnar denna blogg är för att vi båda har stort intresse vad det gäller kost, hälsa och motion (det sista står nog jag, Sussi, mest för). Eftersom vi vet att det finns en ökad medvetenhet om vad vi stoppar i oss i dagens samhälle vill vi gärna dela med oss av våra kunskaper och vårt intresse. Vi vet att det finns fler som vi, med allergier och andra anledningar till att äta sunt eller undvika diverse produkter. Jag inviger denna blogg med ett inlägg som går i julens tecken, vilket inte är helt opassande eftersom det snart är första advent. Jag har, med hjälp av två olika recept, knåpat ihop mitt eget lilla recept på rostade nötter.

0,5 L blandade nötter ( jag tog av det jag hade hemma; sötmandlar, hasselnötter och naturella cashewnötter)
1 msk rapsolja
1 msk smör (jag använder mjölkfritt, men det går ju såklart bra med vanligt smör )
3 msk pepparkakskrydda* (men jag använder bara 2 tsk av blandningen, resten sparar jag i en plastpåse till en annan gång)
1,5 tsk sötningsmedel, jag använder Hermesetas
1 krm salt
1 msk vatten

* lika delar av; ingefära, malda nejlikor och kanel

Gör så här;
1. Stek nötterna i rapsolja på medelhög värme tills de fått fin färg, ca 5 min. (Håll koll på nötterna så dom inte bräns, det går fort)
2. Släng i smöret, ner med kryddorna, salt och sötningsmedel. Rör om och låt steka någon minut till.
3. Häll över vattnet och låt koka. När vattnet är borta är dom klara och du kan stänga av plattan. För att dom inte ska bli för brända rekomenderar jag att du låter dom svalna på en plåt eller i någon ugnsfastform.

Tillagningstid; Max 20min.


Tips! Detta är en perfekt gåva nu i juletider, släng ner lite nötter i en plastpåse och knyt ett rött snöre runt. Kommer att uppskattas!