söndag 2 december 2007

Korgbröd

Hej!
Jag sitter här och väntar på att mina två korgbröd ska ha jäst färdigt! Blev inge pepparkaksbak eftersom jag missat en del av ingredienserna och därmed kunde jag inte förbereda degen till idag. Men men, jag passar på att göra korgbröd istället. Detta bröd är relativt enkelt och går faktiskt ganska snabbt att göra. Det innehåller dinlelmjöl (fullkorn), dinkelflingor samt vetemjöl special (fullkorn). Jag har även tillsatt krossat linfrö, för det gör magen glad. Jag hittade detta recept i ett av coops receptblad. Där dom samlat olika sorters recept på bröd på samma grunddeg.

Grunddeg, en hel sats:
50g jäst
5 dl vatten(fingervarmt)
2 tsk honung, socker eller sirap
2 msk olja eller flytande margarin
ca 13 dl vetemjöl special

Byt ut en del av mjölet till 5,5 dl dinkelmjöl fullkorn, 1 dl dinkelflingor och 2 msk krossat linfrö.

Knåda ihop degen på följande vis;
1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, salt och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Du kan också blanda allt i en degblandare och knåda väl.

2. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek ca 30min.

3. Strö rikligt med dinkel i två brödkorgar. Dela degen i två delar och forma dem till bullar. Lägg dem i korgarna, som ska vara så stora att de fylls ungefär till hälften. (Eller lägg bullarna direkt på plåt)

4. Jäs ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

5. Stjälp ut bröden på en plåt. Sänk temperaturen till 225 grader.

6. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30min.

Inga kommentarer: